Botezul şi cununia, factori de comuniune in parohia Sabasa

Viața parohiei Octombrie 16, 2012

Zilele trecute am fost împreună martori la o astfel de bucurie. Tânăra familie Ursuleț Cătălin și Cristina a încreștinat cu botezul în numele Sfintei Treimi pe cei doi gemeni - Eduard-Andrei și Alexandra-Mihaela - născuți la data de 26 iunie 2012. Evenimentul e cu atât mai important cu cât nașii unuia dintre prunci sunt și ei dintre cei care au primit anul acesta Sfânta Taină a Cununiei.

Biserica este o familie din care fac parte toți membrii comunității ce împărtășesc unii altora aceleași sentimente, idealuri și se împărtășesc din aceeași dragoste care încheagă comuniunea dintre ei, fiind de fapt dragoste care se mișcă între Persoanele Sfintei Treimi.

În ansamblul ei Biserica - Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică - e o familie legată organic de Jertfa Mântuitorului Hristos. Această Jertfă, având la bază dragostea jertfelnică a Fiului lui Dumnezeu, are puterea de a uni pe toți membrii alcătuind un trup. Acesta se poate numi - în sens larg - trupul tainic al lui Hristos sau - în sens restrâns - corpul comuniunii membrilor unei comunități parohiale.

Când comunitatea parohiei se extinde numeric crește și comuniunea dintre credincioșii acesteia, întărindu-se și mai mult dragostea din care și de care aceștia se împărtășesc. Așa se explică bucuria comunității noastre parohiale atunci când se ivește prilejul unei cununii sau unui botez. Acesta din urmă este rodirea celei dintâi iar cea dintâi se consolidează în desăvârșire prin cea din urmă. Există deci o legătură între cununie și botez iar aceste două Sfinte Taine - alături de celelalte administrate de Biserică - împărtășesc creștinului harul sfințitor care-i  poate face pe credincioșiembri ai Împărăției lui Dumnezeu, viețuind după poruncile Lui.

Iată de ce comunitatea credincioșilor din parohia Sabasa, com. Borca e alături de toți cei care se încununează cu aceste Sfinte Taine.

Felicităm pe părinții trupești  - Cătălin și Cristina - și sufletești - Loghin Costel și Florentina și Cotârgășanu Mihai și Mihaela -  ai pruncilor, rugând pe Domnul Dumnezeu să le întărească tuturor credința și să înmulțească dragostea unora față de alții și față de Sfânta Biserică.

pr. paroh Ifrim Mihai